Tänk på vad du spolar ner

Reningsverken som tar hand om vårt avloppsvatten klarar av mycket, men alla föroreningar kan inte hanteras där. Inget skräp, fett eller kemikalier ska spolas ner i avloppet.

Tecknad bild med de tre saker som ska spolas ner i toaletten: Kiss, bajs och toapapper.

Toaletten är ingen soptunna

Det enda som ska spolas ner i toaletten är toalettpapper och det som har passerat kroppen - kiss, bajs och kräks. Ingenting annat!

Tops, pads att ta bort smink med, tamponger, blöjor, hushållspapper, våtservetter, trasor och liknande hör hemma i soporna.

Mediciner ska inte ner i avloppet

Våra sjöar och hav är är inte i behov av dina mediciner. Spola aldrig ner överbliven medicin, det lämnar du in helt gratis på valfritt apotek!

Använd miljömärkt tvättmedel, diskmedel med mera

Titta efter miljömärkta produkter i hyllan, de innehåller mindre skadliga ämnen.

Mölndals stad har mjukt vatten, vilket innebär att du ska vara sparsam med tvättmedel och dosera enligt lägsta anvisningen. Tvätten blir härligt ren ändå.

Kemikalier lämnar du till återvinning

Du får inte hälla ut vätskor i avloppet som fräter, försurar eller förgiftar vattnet. Inte heller andra kemikalier som lösningsmedel, målarfärg, lacknafta, kitt, olja, avfettningsmedel och mycket mer.

Dessa ska du istället lämna till Återbruket Kikås eller Lindome återvinningscentral.

Det kostar inget att lämna farligt avfall. Men tänk på att vi tar emot max 25 kg farligt avfall per besök.

Tvätta inte bilen på gatan

När solen skiner passar många villaägare på att tvätta bilen utanför tomten. De rengöringsmedel du använder innehåller ämnen som inte ska komma ut orenat i naturen. Smutsen som du tvättar bort från bilen består av olja och andra föroreningar.

Om du tvättar bilen på gatan, rinner detta ner i dagvatten­brunnarna. Vattnet från dagvattenbrunnarna renas inte, utan förs direkt ut i naturen! Tvätta därför bilen på en gör-det-själv-hall eller annan biltvätt där det finns en reningsanläggning. Då håller du både bilen och naturen ren!

Torka bort matolja och fett

Häll inte ut matolja, frityrolja och matfett i diskhon. Fettet slammar igen avloppet och orsakar onödiga stopp.

Spara på vattnet

Du kan spara vatten på många sätt: ta kortare duschar, se till att inga kranar står och droppar, samla upp regnvatten och vattna med det, diska inte i rinnande vatten och sätt på diskmaskinen först när den är full.

Vi utmanar dig! Hur sparsam kan du vara med vattnet?

Världstoalettdagen

Den 19 november varje år är det världstoalettdagen. Dagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag.

Dagen ska uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett och ett välfungerande avlopp. I samband med klimatförändringarna blir problemet ännu större.

Läs mer om Världstoalettdagen eller om FN:s arbete med världstoalettdagen.

Relaterad information

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad