Att köpa el

Sedan många år tillbaka är elmarknaden avreglerad och du kan välja mellan ett stort antal elleverantörer.

Elhandel och elnät

Det är bara det så kallade elhandelsbolaget som du kan välja fritt. Utöver kostnaden till elhandelsbolaget, tillkommer kostnaderna för elnätet.

Olika avtalsformer

Ungefär som när det gäller räntor på ett lån, kan du välja mellan att ha ett elavtal med ett fast eller ett rörligt pris. Ett fast pris innebär att du i förväg vet vad varje kilowattimme som du använder kommer att kosta. Att välja ett rörligt pris kan ibland ge dig lägre kostnader, men det är samtidigt ett mer chansartat val, eftersom du då inte vet vilket elpris du verkligen får betala framöver.

När det gäller rörligt pris, så finns det också två helt olika former att välja mellan. Vanligast är att välja rörligt pris. Då får du ett och samma elpris under en månad, men olika pris varje månad.

Du kan även välja ett så kallat timpris, vilket innebär att elpriset kan variera från en timme till nästa. Om du ska ha stor nytta av ett timprisavtal, ska du helst ha någon elförbrukning som du kan styra om till tider med lägre elpris, vilket ofta är på nätterna. Det kan exempelvis vara en laddbar bil eller en nyare värmepump med ett smart styrsystem.

Om du inte gör något aktivt val, kommer du att få ett så kallat anvisningsavtal (som tidigare kallades tillsvidareavtal), vilket ofta är mycket dyrare än alla andra avtal. Därför är det viktigt att du verkligen gör ett aktivt val.

Skatter och moms

Utöver själva elhandelspriset tillkommer elskatt på 42,8 öre/kWh (från 1 januari 2024) och sedan tillkommer moms med 25 procent.

Att välja elhandelsföretag

Det finns flera bra webbsidor där du kan jämföra priserna från olika elhandelsföretag och mellan olika avtalslängder. Den mest oberoende hemsidan heter Elpriskollen och sköts av statliga Energimarknads­inspektionen.

Du kan normalt inte byta elleverantör förrän avtalet med din nuvarande leverantör går ut. Det är däremot alltid bra att var ute i god tid. Du måste kontakta din nya elleverantör senast den 15:e i månaden, innan den månad som det nya avtalet ska börja gälla.

Kunskap och kontakt

Mer information om elmarknaden och om att byta elleverantör hittar du på Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Du är också välkommen att kontakta kommunens energi- och klimat­rådgivare.

Kontakt

Ragnar Uppström
Energi- och klimatrådgivare
Bygg- och miljöförvaltningen
031-315 13 30
ragnar.uppstrom@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad