Datorer får förlängt liv genom nytt samarbete

Våra gamla datorer kan få nytt liv och samtidigt skapas tillfällen för arbetsträning.

Annika Samuelsson, Digitaliserings- och IT-chef Mölndals stad

Sedan hösten 2023 har Mölndals stad ett samarbete med företaget Vägen ut! Aspektra. Aspektra är ett arbetsintegrerande socialt företag som arbetar med att återanvända IT för att förlänga livscykeln och därmed minska miljöpåverkan.

På Aspektra kan unga vuxna med en diagnos inom autismspektrat arbetsträna och bli en del av deras team av experter – utifrån egen förmåga och kapacitet.

Vi på Vägen ut! Aspektra strävar efter att skapa ett mer inkluderande samhälle. Ett samarbete med oss är inte bara bra för miljön, utan skapar dessutom jobb för unga vuxna med en diagnos inom autismspektrumet. Att människor som står långt ifrån arbetsmarknaden får möjlighet till anställning, samtidigt som vi minskar elektronikavfallet, är bra för hela samhället. Vi är otroligt tacksamma till alla våra partners som gör det möjligt för oss att fortsätta med detta arbete, berättar Oscar Isidorsson Albino, Verksamhetschef på Vägen Ut! Aspektra

Samarbetet innebär att vi löpande och när det är möjligt donerar våra uttjänade datorer till Aspektra, något åtagande om ett bestämt antal datorer finns inte. Datorerna som doneras kan inte längre användas i vår verksamhet och hade annars kasserats. Tydliga processer säkerställer att datorerna rensas på all information.

Så samverkar vi med sociala företag

Vi arbetar för social, ekologisk och ekonomisk hållbar utveckling i enlighet med Agenda 2030. Sedan 2022 finns en policy beslutad av Kommunfullmäktige för vår samverkan med sociala företag. Policyn tar fasta på att vi ska främja en utveckling som bidrar till långsiktigt hållbara villkor för socialt företagande och till att fler sociala företag etableras i kommunen.

Vi ser att den här typen av samarbete ger många fördelar och att det gynnar social, ekologisk och ekonomisk hållbar utveckling. Det känns bra i magen ur såväl ett socialt- som ett hållbarhetsperspektiv. Dessutom känner vi oss trygga med att datorerna hanteras på ett säkert sätt, vilket är av stor vikt för oss som offentlig förvaltning. Därför uppmanar vi andra kommuner att fundera på vad de kan bidra med och inleda liknande samarbeten där det är möjligt, berättar Annika Samuelsson, Digitaliserings- och IT-chef Mölndals stad

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad