Återvinningsstation vid Kållereds Köpstad tas bort

På grund av långvariga problem med kraftig nedskräpning tar Mölndals stad bort den återvinningsstation som finns vid Kållereds Köpstad under vecka 7.

Bilderna är exempel på hur det har sett ut på återvinningsstationen.

Det är endast förpackningar och tidningar som ska lämnas i avsedd behållare på en återvinningsstation, åvs.

Problem vid åvs vid Kållered köpstad

På stationen i Kållered köpstad har mycket annat dumpats på marken vid återvinningsstationen, till exempel grovavfall, husgeråd, avföring och matavfall.

Med anledning av att det finns vildsvin i området ser vi en ökad risk för allmänheten om situationen fortsätter. Grovavfall, trädgårdsavfall och matavfall som dumpats på platsen drar till sig vildsvin och råttor.

Så har vi tagit hand om stationen

Många invånare har hört av sig om nedskräpningen i Kållered. Vi har sedan november försökt att skapa en bättre situation och tackar er som hört av er till oss.

  • Vi har haft ett tätt tömningsintervall på stationen.
  • Vi har haft tät städning av stationen.
  • Under en period använde vi oss av väktare som bevakade platsen och då blev situationen bättre, men det är en kostsam och inte långsiktigt hållbar lösning.

Här lämnar du förpackningar i stället

Närboende runt Kållereds Köpstad erbjuds redan i dag fastighetsnära insamling av förpackningar och tidningar. Vi kommer under 2024 att kontakta och ansluta en- och tvåbostadshus som kan ha fyrfackskärl. Du är välkommen att kontakta oss om du redan nu vill byta abonnemang. Hör av dig till Kontaktcenter Mölndal, läs mer om vilka abonnemang vi erbjuder.

Du som bor i lägenhet, kolla med din hyresvärd eller samfällighet var miljörum och eventuell grovsoprum är.

Du är alltid välkommen att lämna förpackningar och skrymmande emballage på Kikås Återbruk eller Lindome Återvinningscentral.

Vi har också andra återvinningsstationer, till exempel vid Kållereds IP. Var dock noga med att det bara är förpackningar som ska lämnas där, inget grovavfall!

Matavfall ska du sortara i rätt kärl hemma. Grovafall ska du lämna på återvinningscentral eller Återbruket Kikås. Har du mycket grovavfall kan du hyra en container när du ska rensa hemma.

Alla återvinningsstationer kommer att ses över

Senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll i hela Sverige källsortera matavfall och förpackningar vid sin fastighet. Det beslutade regeringen sommaren 2022 – en nödvändig lagändring för att fler ska ta hand om den resurs som avfallet är.

Med anledning av att alla kommer att sortera vid hemmet så kommer återvinningsstationerna på sikt att ha fyllt sin funktion. Vi kommer att se över alla återvinningsstationer i kommunen och antingen ta bort dem eller omvandla dem till att samla in skrymmande emballage.

Relaterad information

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
Felanmälan vatten, avlopp eller gator efter kontorstid: 031-315 10 00, knappval 2 (kopplas till SOS).
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad