Litet konstverk av stor betydelse

År 1644 tecknade konstnären Allaert van Everdingen en bild av vattenfallen vid Kvarnbyforsen. Mölndals äldsta kända bild. Efter att ha varit placerat i Stadshushallen har det unika verket lånats ut till Holland, där van Everdingen föddes för 400 år sedan.

Den holländske konstnären Allaert van Everdingen (1621-1675) tecknade år 1644 en laverad tuschteckning av vattenfallen i dåvarande Mölndal. Bilden tecknades med största sannolikhet på plats vid Kvarnbyforsen. Det är den äldsta bilden vi känner till som föreställer Mölndal. På baksidan av tuschteckningen står det: “molendael buÿten gothenburgh na t'leven” (Mölndal nära Göteborg, efter livet/efter naturen). Konstverket har ägts av Mölndals stad sedan 1950-talet och är placerat i Stadshushallen.

Under september 2021 lånades konstverket ut till en utställning i Stadsmuseet i Alkmaar i Holland. Där föddes van Everdingen för 400 år sedan. Utställningen uppmärksammar 400-årsjubileet. Till den har man lånat in van Everdingens verk från flera olika länder.

Allaert van Everdingen var en konstnärlig pionjär inom skildringar av nordiska landskap. Utifrån sina nedtecknade landskapsintryck färdigställde van Everdingen sedan många landskapsmålningar i sin ateljé i Holland. Mölndals konstverk är en viktig pusselbit för att visa konstnärens roll i konsthistorien samt ett unikt tidsdokument.

Under tiden som verket kommer att vara utlånat hänger en vepa med information om konstverket i Stadshushallen. Verket kommer tillbaka till Stadshushallen i januari 2022.

Följ konstverkets resa till Holland och lär dig mer i vår film på YouTube.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad