Vård- och omsorgsprogrammet

Det här är utbildningen för dig som vill arbeta med att hjälpa människor – unga som gamla, friska som sjuka. Direkt efter studenten har du en grundläggande yrkesutbildning - och mycket stora möjligheter till jobb. 

Välj mellan att börja arbeta direkt, eller läs vidare till ditt drömyrke - högskolebehörigheten har du med dig (om du så vill).

Kurser och yrkesutgångar

De två första åren på vård- och omsorgsprogrammet läser du programgemensamma ämnen med stort fokus på människan, som till exempel medicin, psykologi och specialpedagogik. Ditt sista år fördjupar du dig inom någon av våra valbara yrkesutgångar; akutsjukvård, barn- och ungdomssjukvård, hemsjukvård och äldreomsorg, eller funktionsstöd och äldreomsorg.

Skolförlagd eller lärling? Du väljer.

Vård- och omsorgsprogrammet går att läsa som skolförlagd utbildning eller lärlingsutbildning här på Krokslättsgymnasiet. Båda varianterna kan göra dig behörig till högskolan.

Du som läser vård- och omsorgsprogrammet som skolförlagd utbildning lär dig yrkesämnena i skolan. Därtill har du minst 16 veckor praktik i arbetslivet (APL) för att prova det du lärt dig i verkligheten. Innan din praktik gör också du två veckor fältstudier, vilket innebär att du bekantar dig med en möjlig praktikplats innan du går ut på din riktiga APL.

Väljer du istället att gå en lärlingsutbildning läser du alla ämnen/kurser utom de gymnasiegemensamma ute i arbetslivet. Det innebär att du är ute i arbetslivet minst halva din utbildningstid!

Din praktik - kanske utomlands?

På Krokslättsgymnasiet kan det finnas möjlighet att göra delar av din praktik utomlands. Fråga oss gärna på Öppet hus!

Kursen för dig som vill se ny teknik i vården

Vill du vara med och driva förbättringen av framtidens vård- och omsorgsarbete med hjälp av IT och ny teknik? Ta första steget mot att vara med och skapa smarta funktioner som hjälper både vårdtagare och vårdpersonal. Läs tillvalskursen ”IT i vård och omsorg”!

En utbildning med många framtidsmöjligheter

Direkt efter studenten kan du jobba som t.ex. undersköterska, barnsköterska eller personlig assistent. Du kan arbeta på sjukhus, vårdcentral, inom äldreomsorgen, hemsjukvården, daglig verksamhet, som funktionsstöd eller i socialtjänsten. Du kan också läsa vidare till yrken som ambulanssjukvårdare, sjuksköterska, sjukgymnast, brandman – eller kanske något helt annat. Många av våra elever tar chansen att arbeta några år efter studenten för att sedan studera vidare. De ser det som ett sätt att få arbetslivserfarenhet, tjäna egna pengar – och samtidigt få tid att fundera på vilket yrke de vill satsa på.

Kvalitetsgaranti

Som certifierade medlemmar i vård- och omsorgscollege garanterar vi att din utbildning håller riktigt hög kvalitet. Efter examen får du ett diplom som visar att du har studerat hos en certifierad utbildare. Läs mer om VO-college på www.vo-college.se.

Funderar du på att söka Vård och omsorg?

Kontakta gärna rektor Björn Winblad för en personlig visning av skolan eller ett digitalt möte, telefon/SMS: 076-841 35 12

Saknar du behörighet för att söka?

För dig som vill läsa Vård- och omsorgsprogrammet men riskerar att inte bli behörig i något av ämnena engelska eller matematik men att du är behörig i övrigt, finns på Krokslättsgymnasiet ett fåtal utbildningsplatser för detta. Dessa går under namnen Vård- och omsorg IMV. Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Vill du veta vad våra elever tycker om oss?

Läs citat från skolans elever.


image/svg+xml symboler

 POÄNGPLAN

image/svg+xml symboler

 Vill du ladda ner vår broschyr?

image/svg+xml symboler

På Krokslättsgymnasiet finns riktigt bra lärare och skoldagarna är roliga och varierande. Som elev finns bra tillgång till stöd och hjälp i undervisningen. Jag går dessutom i en jättebra klass!

Jenny Johansson, 2019

Ange bildtext

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-05-19 15.26