Vård- och omsorgsprogrammet

Det här är utbildningen för dig som vill arbeta med att hjälpa människor – unga som gamla, friska som sjuka. Direkt efter studenten har du en grundläggande yrkesutbildning - och ett  jobberbjudande från Mölndals stad. Välj mellan att börja jobba direkt, eller läs vidare till ditt drömyrke.

Vård- och omsorgsprogrammet kan du läsa som skolförlagd utbildning eller som lärling.  Skolförlagd innebär att du läser yrkesämnena tillsammans med dina klasskamrater, för att sedan göra praktik i arbetslivet.

Kurser och yrkesutgångar

De två första åren läser du programgemensamma ämnen med stort fokus på människan, som till exempel medicin, psykologi och specialpedagogik. Ditt sista år fördjupar du dig inom någon av våra valbara yrkesutgångar; akutsjukvård, barn- och ungdomssjukvård, hemsjukvård och äldreomsorg eller funktionsstöd eller äldreomsorg.

16 veckor praktik - kanske utomlands?

På vård- och omsorgsprogrammet praktiserar du på riktiga arbetsplatser (APL). Du som läser hos oss gör 16 veckor APL och två veckor fältstudier. Fältstudierna innebär att du bekantar dig med en möjlig praktikplats redan innan du går ut på din riktiga APL. Genom våra internationella kontakter finns det också möjlighet att göra din APL utomlands.

Är du intresserad av ny teknik?

Det uppfinns hela tiden nya smarta funktioner som hjälper både vårdtagare och vårdpersonal. Vill du vara med och driva förbättringen av framtidens vård- och omsorgsarbete med hjälp av IT och ny teknik? Missa inte vår tillvalskurs ”IT i vård- och omsorg”.

Detta kan du jobba med

Direkt efter studenten kan du jobba som t.ex. undersköterska, barnsköterska eller personlig assistent. Du kan arbeta på sjukhus, vårdcentral, inom äldreomsorgen, hemsjukvården, daglig verksamhet, som funktionsstöd eller i socialtjänsten. Du kan också läsa vidare till yrken som ambulanssjukvårdare, sjuksköterska, sjukgymnast, brandman – eller kanske något helt annat. Många av våra elever tar chansen att arbeta några år efter studenten för att sedan studera vidare. De ser det som ett sätt att få arbetslivserfarenhet, tjäna egna pengar – och samtidigt få tid att fundera på vilket yrke de vill satsa på.

Kvalitetsgaranti

Som certifierade medlemmar i vård- och omsorgscollege garanterar vi att din utbildning håller riktigt hög kvalitet. Efter examen får du ett diplom som visar att du har studerat hos en certifierad utbildare. Läs mer om VO-college på www.vo-college.se.

Jobbgaranti

När du avslutat din utbildning och fått din yrkesexamen från Vård- och omsorgsprogrammet erbjuder Mölndals stad dig arbete som undersköterska eller stödassistent! Anställningen är en provanställning under 6 månader och gäller under förutsättning att ingen annan person som redan är anställd i staden har företrädesrätt till tjänsten. Dessutom finns mycket goda möjligheter till feriearbete, sommarjobb och extrajobb under utbildningen.

Saknar du behörighet?

För dig som vill läsa Vård- och omsorgsprogrammet men riskerar att inte bli behörig i något av ämnena engelska eller matematik men att du är behörig i övrigt, finns på Krokslättsgymnasiet ett fåtal utbildningsplatser för detta. Dessa går under namnen Vård- och omsorg IMV. Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Välkommen att läsa fler citat från skolans elever. Du kan också se en film där våra elever berättar om Krokslättsgymnasiet.

KURSPLAN FÖR HT 2018

image/svg+xml symboler

Ta en titt på vår film om skolan!

Ange bildtext

Senast uppdaterad 2019-06-05 10.05