Lärlingsutbildning - sex program

Det här är en utbildning för dig som vill få en yrkesexamen genom att lära dig yrket på en arbetsplats. Genom att studera som lärling är du ute på en eller flera verkliga arbetsplatser minst halva din studietid.

I skolan läser du svenska, engelska, matematik och andra gymnasiegemensamma ämnen. Yrkesämnena lär du dig på arbetsplatser, där du får tillgång till modern teknik inom branschen och riktiga arbetsuppgifter. Under din studietid knyter du värdefulla kontakter i arbetslivet – och du kan även få möjlighet att arbeta extra på helger och lov under gymnasietiden.

Med start hösten 2019 erbjuder vi lärlingsutbildningar inom följande nationella gymnasiala yrkesprogram:

Så går det till när du läser en yrkesutbildning som lärling hos oss

År 1: Vi börjar med sociala aktiviteter så att du lär känna dina nya klasskamrater. Du får också förbereda dig inför din praktik genom att få grundläggande arbetsmiljökunskap. Du lär dig om lyftteknik, hjärt- och lungräddning eller annat som kan vara viktigt inför ditt arbete på en arbetsplats. Du går i skolan tre dagar per vecka och är på din arbetsplats två dagar per vecka. År 2 och 3: Du går i skolan två dagar per vecka och är på din arbetsplats tre dagar per vecka. Vill du få grundläggande behörighet till högskola? Då väljer du att läsa lite mer svenska och engelska utöver de gymnasiegemensamma ämnena.

På din arbetsplats har du en utbildad handledare som ansvarar för din yrkesmässiga utveckling och som ger dig bra instruktioner om hur du ska utvecklas på arbetsplatsen. Yrkeslärare från skolan har tät kontakt med din handledare så de får reda på hur det går för dig på din praktik. Med jämna mellanrum träffas du, din handledare och din lärare på arbetsplatsen och följer upp hur det går och vad du lär dig. Din handledare är med vid bedömning av dina yrkeskunskaper men det är yrkesläraren som sätter betyg. Som lärling kan du få 1000 kr extra per månad från CSN – en så kallad lärlingsersättning för resor och mat.

Är du intresserad av att starta eget företag?

Vi ger dig möjlighet att driva ett UF-företag (ung företagsamhet) under ett år, tillsammans med dina klasskamrater i kursen entreprenörskap. Vad vill du jobba med? Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på. Det är viktigt att yrket finns inom de utbildningar vi bedriver hos oss.

Vad vill du jobba med?

Har du egna tankar om vad vill jobba med? Vet du var vill praktisera? Vi kan hjälpa dig att kontakta de företag och verksamheter du tänker på. Det är viktigt att yrket finns inom de utbildningar vi bedriver på Krokslättsgymnasiet.

Våra yrkesprogram/lärlingsutbildningar:

Barn- och fritidsprogrammet

Vill du ha ett socialt arbete där du träffar många andra människor? Efter du läst barn- och fritid kan du t.ex. arbeta som barnskötare på förskola, personlig tränare, inom bevakning och som väktare, personlig assistent eller inom andra pedagogiska och sociala yrkesområden. Programmet har tre inriktningar, fritid och hälsa, pedagogiskt arbete eller socialt arbete. Barn och fritidsprogrammet på Krokslättsgymnasiet kan du även läsa som skolförlagd utbildning.

Handels- och administrationsprogrammet

Vill du skapa magiska kundupplevelser genom att lära dig om handel och att ge service? Programmet har många spännande yrkesutgångar kopplade till service, såsom butikssäljare, marknadsförare, butiksdesign och skyltning, näthandel, kundservice och reception eller administration i olika avseenden. Det finns två inriktningar, administrativ service, samt handel och service.

Hotell- och turismprogrammet

Är du social och gillar resor och upplevelser? Vad sägs om att läsa ett program som ger dig möjlighet att i framtiden skapa fantastiska rese- och konferensminnen för andra? Efter avslutad utbildning kan du arbeta med yrken inom hotell- turism och konferens. Programmet har två inriktningar hotell- och konferens, samt turism och resor. Du kan inrikta dig på yrken som guide, reseledare, konferensvärdinna, hotellreceptionist, aktivitetsvärd och som säljare på resebyrå eller turistbyrå.

Naturbruksprogrammet

Trivs du bäst med natur och/eller djur? Vill du andas frisk luft samtidigt som du läser din gymnasieutbildning? Detta är programmet som har ett utbud av yrken inom trädgårds- och parkarbete, djurvård, skötsel av golfanläggningar eller arbete i zoologiska butiker. Är du nyfiken på urban odling och ekologiskt jordbruk? Att odla på tak, bakgårdar, balkonger, i parker och på övergivna tågspår skapar möjligheter för en klimat- vänligare framtid.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du skapa härliga matupplevelser för andra människor genom att laga mat, eller genom att ge bra service? När du är klar med din utbildning kan du arbeta på restaurang eller storkök som kock, kallskänka, servitris/servitör, skolmåltidspersonal, eller något annat inom serviceyrket. Du kan också arbeta som butikssäljare inom färskvaror och delikatess eller inom catering.

Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du arbeta med att hjälpa andra människor, så att de mår bättre? Det här är utbildningen som ger dig en yrkesexamen till undersköterska. Lärlingsplatserna finns främst inom kommunal verksamhet som äldreomsorg, hemtjänst och dagligverksamhet. Efter avslutad utbildning har du ett erbjudande om jobb i Mölndals stad! Vård- och omsorgsprogrammet kan du även läsa som skolförlagd utbildning hos oss.

Välkommen att läsa citat från skolans elever. Du kan också se en film där skolans elever berättar om Krokslättsgymnasiet.

Senast uppdaterad 2018-11-13 08.19

Öppet hus!

Är du intresserad av att läsa hos oss?
Vi har Öppet hus vid flera tillfällen -nästa är 17/1. Du kan även skugga en elev en dag. Läs mer här!