Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritid är programmet för dig som vill arbeta med människor och vill lära dig hur människor tänker och fungerar.

Är du nyfiken på yrken som barnskötare, personlig assistent, väktare, elevassistent, personlig tränare, eller på att ge stöd i boende eller daglig verksamhet och skola? Då kan detta program passa dig.

Barn- och fritidsprogrammet kan du läsa som skolförlagd utbildning eller som Gymnasial lärlingsutbildning. Skolförlagd utbildning innebär att du läser yrkesämnena i skolan tillsammans med din lärare och dina klasskamrater. För att testa dina kunskaper och se hur det går till i verkligheten, gör du sedan praktik på verkliga arbetsplatser. Som lärling är du ute på en eller flera arbetsplatser halva tiden av din utbildning. De gymnasiegemensamma kurserna läser du i skolan.

Kurser och inriktningar

Första året läser alla på barn- och fritidsprogrammet ett gemensamt år med grundkurser. Inför år två fördjupar du dig i någon av inriktningarna fritid och hälsa, pedagogiskt arbete eller socialt arbete. Du lär dig mycket om hälsa, pedagogik och ledarskap, vilket är värdefulla kunskaper oavsett vad du vill göra efter gymnasiet. I utbildningen kan du också läsa kurser som förbereder dig för vidare studier.

15 veckor praktik - kanske utomlands?

I utbildningen lär du dig ett yrke på riktiga arbetsplatser. Du har minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande, APL, under din utbildning. Beroende på vad du väljer för inriktning kan du ha din APL på förskola, inom funktionshinder, i daglig verksamhet eller på simhall, fritidsanläggningar eller på en träningsanläggning/gym. Genom våra internationella kontakter finns det också möjlighet att göra din APL utomlands.

Detta kan du jobba med

När du avslutat din utbildning och fått din gymnasieexamen kan du jobba inom flera yrkesområden. Har du läst inriktningen pedagogiskt arbete får du yrkestiteln barnskötare och kan jobba på förskola, fritidshem eller i förskoleklass. Inriktningen socialt arbete leder i första hand till arbeten som personlig assistent, assistent inom boende och daglig verksamhet eller assistent i skola. Om du läst inriktningen fritid och hälsa kan du jobba inom fritids- och idrottsanläggningar eller som personlig tränare.

Vård- och omsorgscollegediplom

Läser du inriktningen Socialt arbete med utgång mot funktionshinder ingår det i vårt vård- och omsorgscollege, vilket är en garanti att din utbildning håller riktigt hög kvalitet. Efter examen får du ett diplom som visar att du har studerat hos en certifierad utbildare.

Saknar du behörighet?

För dig som vill läsa Barn- och fritidsprogrammet men riskerar att inte bli behörig i något av ämnena engelska eller matematik men att du är behörig i övrigt, finns på Krokslättsgymnasiet ett fåtal utbildningsplatser för detta. Dessa går under namnen Barn och fritid IMV. Kontakta din studie- och yrkesvägledare om du vill veta mer.

Välkommen att läsa fler citat från skolans elever. Du kan också se en film där skolans elever berättar om Krokslättsgymnasiet.

Senast uppdaterad 2019-06-11 09.14